Dicht bij mij

Op 7 januari 2015 stormen de zwaarbewapende broers Chérif en Saïd Kouachi de redactievergadering van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs binnen. De aanwezigen hebben geen schijn van kans. De broers zijn goed voorbereid en noemen hun slachtoffers bij hun voornaam voor zij hen doden. In totaal vallen er twaalf dodelijke slachtoffers. Na een klopjacht worden de broers gedood.

Diezelfde dag vindt nog een gijzeling plaats in een supermarkt in Parijs door een vriend van de broers, Amedy Coulibaly. Hij doodt vier gijzelaars. Na een bestorming wordt ook hijzelf gedood.

Deze twee gebeurtenissen veranderen de wereld en vooral het gevoel van veiligheid is ernstig aangetast. Veel mensen zijn bang geworden om publiekelijk een mening te geven over de ontwikkelingen in de wereld en in de nabije omgeving. Het is allemaal dichtbij gekomen. Heel dichtbij.

Dicht bij mij

er gebeurt iets en opeens lijkt de wereld kleiner
komt van wat ver weg leek een stuk dichterbij
het is opeens niet meer een ver-van-mijn-bed show
maar hier om de hoek, een stuk dichterbij
dicht bij mij

het raakt nu ook mij of ik wil of niet
ik ben partij of ik wil of niet
zo dichtbij, dicht bij mij

moet ik nu bang zijn, maar voor wat dan
moet ik vluchten en voor wie dan
waar kan ik heen, ben ik veilig
geen schuilplaats is nog heilig
blijf bij mij, dicht bij mij

ik zit gevangen in mijn angsten, in een leven als de dood
terwijl de kans òp klein is, ik lijk wel idioot
dus kom op

TEKSTEN

  • Het mag wel, maar het hoeft niet
    Op dinsdagochtend 2 november 2004 fietst Theo van Gogh door de Linnaeusstraat in Amsterdam, op weg naar zijn werk. Dan...
  • Bij jou of bij mij
    Met het ouder worden neemt de behoefte aan warmte en intimiteit niet af. Integendeel zelfs. Met wat grijze haren wordt...
  • Verkeerde mannen
    Een mooie bloem trekt veel insecten aan. Het valt niet mee om in een zwerm de goede van de slechte...

Contact


logo
Website: www.rauw.xyz
Email: rauwxyz@gmail.com

Vrienden van RAUW